Żłobki
Oferujemy opiekę nad dziećmi już od 5 m-c życia
Oferujemy opiekę nad dziećmi już od 5 m-c życia
Zapraszamy dzieci od 3 roku życia (w wyjątkowych przypadkach wcześniej)
Montessoris' Gardens a great place to grow!
Dowiedz się więcej o naszych atutach
Idea Zielonej Kuchni – gotowania wyłącznie dla Małych Dzieci narodziła się z chęci stworzenia KUCHNI dostosowanej do specyficznych potrzeb żywieniowych dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym.
Jadłospis Zielonej Kuchni ułożony jest zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia oraz wyjątkowymi potrzebami małych dzieci. Posiłki dla najmłodszych dzieci do 3 lat spełniają wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka, posiłki dla dzieci do lat 7 spełniają pozostałe restrykcyjne wymogi.
Dla wszystkich - dla zdrowych, dla alergików i dla dzieci z nietolerancjami pokarmowymi.
ZielonaKuchnia samodzielnie przyrządza pasty: warzywne, jajeczne, rybne, produkuj kopytka i kluski, piecze pasztety i szynki, komponuje jogurty i musy owocowe, piecze ciasta. Produkty wykorzystywane do przygotowywania potraw to: certyfikowane mięso, ryby i jaja, regionalny nabiał, pełnoziarniste kasze, makarony i mąki. Do picia Zielona Kuchnia podaje wyłącznie wodę, herbaty ziołowe i owocowe oraz kompoty.
Plan zbilansowanego żywienia, zgodnie z najnowszym rozporządzeniem Unii Europejskiej opracowują zatrudnieni w ZielonejKuchni dietetycy, których wspomaga specjalistyczne oprogramowanie. Jeden z dietetyków jest Edukatorem Żywienia w ramach programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” w kwestii komplementarności wcześniej opracowanej diety a szczególnymi potrzebami żywieniowymi niektórych dzieci.
ZielonaKuchnia oferuje zbilansowaną dietę: podstawową, bezmleczną, bezglutenową, bezjajeczną oraz przejściową (dla dzieci poniżej 1. roku życia). Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców ZielonaKuchnia dostosowuje posiłki również do potrzeb dzieci z licznymi reakcjami alergicznymi i nietolerancjami pokarmowymi oferując dietę specjalną – eliminacyjną dostosowaną indywidualnie do wymagań zdrowotnych każdego Dziecka.
Jadłospis ZielonejKuchni charakteryzuje sezonowość, wobec tego wiosną, latem, jesienią i zimą korzysta z dostępnych na rynku świeżych owoców i warzyw. Cechą planu żywienia ZielonejKuchni jest jego kompleksowy bilans energetyczny tłuszczów, węglowodanów, białek oraz witamin i składników mineralnych.
Atutem współpracy z ZielonąKuchnią jest możliwość codziennego kontaktu zarówno mailowego jak i telefonicznego z dietetykami ZielonejKuchni w zakresie dotyczącym zarówno całości wyżywienia jak i jego poszczególnych składników, specjalistycznych diet, sposobu przygotowywania posiłków oraz jakości wykorzystywanych produktów.
Przykładowy jadłospis
Pobierz: przykładowy jadłospis dla żłobka
Pobierz: przykładowy jadłospis dla przedszkola
Pobierz: spis alergenów
Dieta podstawowa
stawka ryczałtowa 280 zł / m-c
Diety eliminacyjne
bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa, przejściowa (dla dzieci do 1 r.ż.)
stawka ryczałtowa 300 zł / m-c
Dieta specjalna w tym jarska
stawka ryczałtowa 320 zł / m-c